Lasagne
31. 3. 2020
Suroviny
6 porcí
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule, nasekaná na jemno
- 1 mrkev, nakrájená na malé kousky
- 3 stroužky česneku, drcené
- 140g slaniny, nakrájené na kostičky
- 1kg směsi mletého masa
- 200ml mléka
- 3x 400g konzerva sekaných rajčat
- 2 bobkové listy
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 kostky hovězího bujonu
- 400g lasagní
- 100g strouhaného parmazánu
- sůl a pepř (Dle chuti)
Na bešamel:
- 1,5l mléka
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená na vetší kusy
- 3 bobkové listy
- 100g másla
- 100g hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
Postup
- Než začnete s masem, přiveďte k varu mléko s cibulí a bobkovým listem a necháme asi hodinu stát, aby mléko vstřebalo vůni z koření a cibule.
- Pak dejte do větší pánve olej, řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek a slaninu a vše smažte, až zelenina změkne, ale nezhnědne.
- Přidejte mleté maso, vařečkou ho rozmíchám na drobné kousky, lehce ho osmažím, přidám mléko a rajčata a vše promíchám.
- Nakonec přidejte bylinky, bujon a přiveďte k varu. Zakryjte, ztlumte plamen a za občasného míchání hodinu vařte. Pak vařím další půl až hodinu bez pokličky, až je maso křehké a omáčka vláčná. Osolte a opepřte.
- Dodělejte bešamel. Mléko přeceďte do mísy. V hrnci, ve kterém bylo mléko, rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho za stálého míchání zasypte moukou a nechejte asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku.
- Do ještě horké jíšky pomalu přilévejte mléko a intenzivně přitom vše míchejte. Kaše bude nejdřív hodně hustá, ale nakonec by měla mít konzistenci husté omáčky.
- Nechejte bešamel chvilku povařit, nakonec ho osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Na dno zapékací mísy o objemu 3,5 litru rozprostřete lžíci masové směsi, zakryjte vrstvou lasagní a čtvrtinou bešamelu. Na bešamel navrstvíte třetinu masové směsi a zasypte ji částí parmazánu. Pak opakujte vrstvy – pláty lasagní, bešamel, masová směs, parmazán – vše ještě dvakrát.
- Úplně navrch dejte ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazánu.
- Lasagne pečte hodinu, až jsou krásně zlatavé a na povrchu křupavé.