Pita chléb
31. 3. 2020
Suroviny
6 (ks) porcí
- 200 g hladké mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 5 g instatního sušeného droždí
- 1/2 lžíce soli
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 300 ml teplá voda
- 1 špetka cukru
- slunečnicový olej
Postup
- Do velké mísy prosejte oba dva druhy mouky, přidejte droždí, sůl, špetku cukru a důkladně vše promíchejte.
- Přilijte olivový olej spolu s teplou vodou a vypracujte měkké a hladké těsto.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě ho jednou důkladně prohněťte (cca 5 minut). Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
- Z těsta vytvarujte kouli, potřete ji olivovým olejem a vraťte do mísy, kterou jste rovněž vymazali olivovým olejem.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60–90 minut).
- Pečicí plech velmi jemně vymažte slunečnicovým olejem. Troubu spolu s plechem si předehřejte na 250 °C. Troubu předehřívejte 20–30 minut.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, důkladně ho prohněťte a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte koule.
- Každou kouli rozválejte na pomoučněném vále na placku o tloušťce 6 mm.
- Vyválené placky přikryjte potravinářskou fólií a nechte je 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Poté zpravidla tři placky rychle přendejte na vymazaný plech a pečte je v předehřáté troubě 7–10 minut.
- Placky by se měly nafouknout a měly by získat světlehnědou barvu. Množství najednou pečených placek ale závisí na velikosti plechu a trouby.
- Upečené placky přendejte na mřížku a zakryjte je bavlněnou utěrkou.
- Po vychladnutí je skladujte v igelitovém pytlíku nebo zabalené v utěrce.