Palačinky s ovocem
31. 3. 2020
Suroviny
15 kusů porcí
- 4 vejce
- 400g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1l mléka
- 200ml slunečnicového oleje
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- domácí marmeláda a ovoce podle chuti na dokončení
Postup
- Nejdřív v míse smíchejte všechny ingredience na těsto. (Pokud budete míchat ručně, doporučuji smíchat nejdřív suché a tekuté ingredience zvlášť, jinak použijte mixér. Jde o vytvoření co nejhladšího těsta.)
- Na středně rozpálenou pánev pak nalijte trošku oleje a rozetřete ho mašlovačkou.
- Těsto nalijte na pánev a krouživými pohyby ho rovnoměrně rozprostřete. Dávkování těsta si musíte přizpůsobit velikosti pánve a naběračky. Vždy se snažte dělat palačinky co nejtenčí.
- Trvá asi jednu až dvě palačinky, než se pánev rozpálí na ideální teplotu. Každopádně první palačinka se nikdy nepovede, takže se na začátku určitě netrapte, kdyby se nepodařila.
- palačinky jsou hotové dost rychle, takže doporučuji neodcházet a pořád kontrolovat. Většinou stačí tak půl minuta z každé strany, ale záleží na tloušťce těsta. Sledujte hlavně barvu palačinek, ať se nespálí.
- Hotové palačinky servírujte s marmeládou a ovocem (očištěným a nakrájeným).
Tip: K palačinkám si můžete dát cokoliv, např.: nutelu a šlehačku.